Skip to main content

NCC väljer hybridbjälklag för utbyggnaden av äldreboendet Åkervallen i Motala

Plattbärlag var den ursprungliga tanken. Men för de 18 nya lägenheterna på Åkervallens äldreboende i Motala valde byggentreprenören NCC ett hybridbjälklag till stommen i trä, en lösning som gav mersmak, enligt platschef Mikael Lindberg.

– Tanken var att bygga med ett filigranbjälklag, eller plattbärlag som det också kallas. Men när vi läste på om Heda Hybridbjälklag och tittade på klimatavtrycket tog vi samtalet med byggherren, Bostadsstiftelsen Platen. Vi kom då överens om att det var Hedas hybridbjälklag vi gemensamt ville satsa på i projektet.

NCC ser en växande efterfrågan på stommar i trä. Pådrivande är regioner, kommuner och andra byggherrar med skarpa klimat- och utsläppsmål för ögonen. Men erfarenheten och kunskapen om olika trähuskonstruktioner är inte särskilt stor i branschen, enligt Mikael.

– Trähus har låg klimatpåverkan, men till en hög kostnadsbild. Därför söker vi aktivt efter nya lösningar som kan minska både vår egen och våra kunders klimatpåverkan till en rimlig kostnad. Vi utvärderar löpande, med kritiska ögon, men jag måste säga att vi hittills blivit positivt överraskade över hur väl det fungerat med hybridbjälklaget.

Mikael och teamet på NCC var först något fundersamma över hur samverkanskonstruktionen av trä och betong skulle tåla fukt. Men efter ett studiebesök på en byggarbetsplats där hybridbjälklag användes, tillsammans med erfarenhetsutbyte med byggherren för projektet, kände sig NCC trygga med lösningen.

– En stor fördel med Heda Hybridbjälklag är byggtiden. Tack vare en suverän passform på byggelementen och noggranna instruktioner från Hedas konstruktörer nådde vi tätt hus på kort tid, vilket minimerar risken för fuktpåverkan. Nu när vi gjort våra fuktmätningar ser det väldigt bra ut, säger Mikael.

En viktig aspekt för projektet på Åkervallen var brandskyddskraven. Det var något som hybridbjälklagets betongplatta bidrog till att uppfylla.

– Med hybridbjälklaget minskar vi mängden betong, vilket ger ett lågt klimatavtryck. Samtidigt får vi goda brandskyddsegenskaper tack vare den betong som ändå finns. Dessutom är betongen så slät att det i stort sett bara är att måla den för ett brandsäkert och färdigt innertak, menar Mikael.

Fakta om projektet

Utbyggnad av Åkervallens äldreboende i Motala
18 lägenheter med personalutrymme
2 våningar
Stomme av trä med hybridbjälklag
Byggherre Bostadsstiftelsen Platen
Byggentreprenör NCC Sverige AB
Beräknas stå klart hösten 2024

De tre största fördelarna med Heda Hybridbjälklag, enligt Mikael Lindberg, NCC:

CASE__0004_akervallen_render_6x

Hybridbjälklag har lågt klimatavtryck och god byggbarhet

"En stor andel trä ger ett lägenhetsskiljande bjälklag med väldigt lågt klimatavtryck per kvadratmeter. Kombinerat med den korta byggtiden är det här en väldigt bra avvägning mellan god byggbarhet, rimlig kostnad och låga utsläpp."

Precisa byggelement som kapar ledtiderna

"Det var viktigt för kunden att korta byggtiden, eftersom det ofta drar med sig övriga kostnader. Tack vare precisa byggelement med väldigt god passform nådde vi tätt hus snabbt. Dessutom fick vi i stort sett färdiga innertak redo att målas, till skillnad från ett öppet bjälklag i trä som kräver betydligt mer arbete."

CASE__0002_akervallen_render_6x copy 2
CASE__0003_akervallen_render_6x copy

God kommunikation och svensk produktion

"Det är viktigt för oss med svenska leverantörer. Dels för att minska utsläppen, men också för att det krävs extra god kommunikation när man testar nya tekniker och metoder. Vi har bland annat varit på studiebesök i relevanta projekt där hybridbjälklag används. Hedas konstruktörer har också besökt vår byggplats, vilket har skapat ett väldigt bra samarbete. Vi känner oss väldigt trygga."

Boka en projektrådgivning med våra experter.

 

image-12

Vi har över 50 års erfarenhet av rådgivning och skräddarsydda lösningar för trä- och betongstommar i bostadshus och offentliga byggnader. Kontakta oss för rådgivning om hur du kan minska ditt totala klimatavtryck med hjälp av en mer resurseffektiv bjälklagskonstruktion.