Ett nytt bjälklagselement med balkar av trä i samverkan med tunna plattor av klimatförbättrad betong kan vara lösningen på hur Sverige kan möta behovet av ett ökat bostadsbyggande – samtidigt som Boverket skärper utsläppskraven för nybyggnationer.
Boverkets kommande regler innebär en begränsning av klimatavtrycket från byggandet senast 2027. Nya gränsvärden innebär en minskning av koldioxidutsläppen med ytterligare 25 procent per nybyggt flerbostadshus från år 2030.
Samtidigt räknar samma myndighet med att det behövs drygt 67 000 nya bostäder varje år under resten av 2020-talet för att möta Sveriges bostadsbrist.
– Det är en ekvation som inte går ihop. Fortsätter branschen i samma takt uppfylls varken byggnadsmålen eller utsläppsmålen. Vi vill bidra till att byggbranschen kan möta framtidens utmaningar i likhet med andra branscher – genom innovation och nytänkande. Framtiden är hybrid, säger Johan Wallén, marknadsansvarig på Heda.
Heda Hybridbjälklag är ett samverkansbjälklag av trä och klimatförbättrad betong som kombinerar det bästa av de båda materialens egenskaper. Bjälklaget fungerar lika väl i trä- som betongstommar.
Betongplattan tillför styvhet, tyngd och goda brand- och ljudegenskaper, men behöver inte göras tjockare än nödvändigt då träbalkarna står för en stor del av den totala bärförmågan i det samverkande tvärsnittet. Genom en snillrik koppling mellan delarna utnyttjas båda materialen på ett optimerat sätt.
– I branschen talar man om rätt material på rätt plats. Vi måste tänka nytt för att nå målen. Vårt Hybridbjälklag bryter stigmat med samverkanskonstruktioner i bjälklag och introducerar en produkt med lågt klimatavtryck utan att tumma på de tekniska egenskapskraven eller tryggheten, säger Johan Wallén.
Samverkanskonstruktioner i stommar är ingen nyhet. Däremot finns det få beprövade samverkansbjälklag av trä och betong på marknaden. Heda Hybridbjälklag är en uppdaterad och förbättrad version som bygger vidare på Hedas erfarenheter från mer än ett halvt sekel som tillverkare av byggelement.
– Vårt Hybridbjälklag ger i snitt 75 procent lägre utsläpp av koldioxidekvivalenter per kvadratmeter jämfört med ett bjälklag i betong. Faktum är att Hybridbjälklag har utsläppsnivåer i klass med bjälklag i trä, där Hybridbjälklaget också har fördelen av en väsentligt enklare montering vilket ger dig tätt hus snabbare, avslutar Johan Wallén.
Läs mer om hur Heda Hybridbjälklag används i bygget av äldreboendet Åkervallen (NCC) och LSS-boendet Attarp (PEAB).